Home

Nieuws

PvdD wil nader onderzoek btw op groente en fruit

De Partij voor de Dieren vraagt staatssecretaris Menno Snel meer onderzoek te laten doen naar fiscale maatregelen om gezonde voeding te stimuleren.

Daarover heeft de partij schriftelijke vragen gesteld in de vaste commissie voor Financiën. Belastingen kunnen volgens de PvdD het ‘marktfalen’ corrigeren dat gezonde voeding sneller in prijs stijgt dan ongezonde voeding.

Fruit werd in 10 jaar 27% duurder

Dat geldt vooral voor fruit, dat 27% duurder werd de laatste 10 jaar. Verse groente steeg met 8% in prijs in diezelfde periode. Volgens de partij blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) dat groente en fruit 25% goedkoper maken ertoe leidt dat gezinnen bijna 1 kilo per week meer groente en fruit kopen.

‘Marktfalen oplossen’

Nederland zou volgens de PvdD moeten kijken naar hoe andere landen het marktfalen op dit vlak oplossen, namelijk dat voedingsindustrie met goedkope maar ongezonde grondstoffen ongezonde voeding goedkoper weten te maken, terwijl de prijs van groente en fruit stijgt.

Prijsprikkel

Eerder stelde staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis dat prijsprikkels niet de beste manier is om gezonde voeding te promoten. Prijsprikkels werken wel voor tabak en alcohol, maar er is niet veel bewijs of dat ook werkt voor gezonde voeding. Dat komt doordat consumenten niet altijd gezonde voeding kunnen herkennen op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum, stelde Blokhuis. Hij ziet meer in andere maatregelen ter stimulering in een Nationaal Preventie Akkoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.