Home

Nieuws

Padregistratiesysteem traceert tot op kistniveau

Het Belgische bedrijf OneTwo in Moorslede heeft haar padregistratiesysteem uitgebreid met de mogelijkheid producten terug te traceren tot op kistniveau. Hierdoor is het het ook mogelijk om de arbeidsprestatie per plukker inzichtelijk te maken.

Het registratiesysteem maakt gebruikt van een barcodescanner in miniformaat (pocketscanner) die elk personeelslid in zijn bezit heeft, en van barcodekaarten. Elke gewasrij (of pad) heeft een eigen barcodekaart, met een (barcode)overzicht van uit te voeren werkzaamheden. Voorafgaand aan een klus moet de betreffende gewasrij gescand worden, en de uit te voeren klus.

Op kistniveau en per persoon

Nieuw is het gebruik van wat het bedrijf aanduidt als ‘traceeretiketten’ voor de tracking en tracing van het geoogste product. Deze etiketten zitten met 500 stuks op een rol en zijn gelinkt aan een enkele persoon, en voorzien van unieke volgnummers. Heeft die persoon een kist vol geoogst, dan voorziet hij die kist van een etiket.

De kisten worden bijvoorbeeld per pallet gescand, zodat duidelijk wordt wie verantwoordelijk is voor oogst van welke kisten, en waar die kisten zijn volgeplukt. Dat scanwerk vraagt volgens OneTwo slechts enkele seconden voor een volle pallet.

Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

De prestaties van alle plukkers kunnen weergegeven worden in eenvoudige staafdiagrammen, die voor elke persoon inzicht geven in zijn eigen arbeidsprestatie en die duidelijk maken hoe die prestatie zich verhoudt in vergelijking tot die met zijn collega’s.

Prestatieloon

Plukkers op prestatieloon krijgen vergelijkbare etiketten die bestaan uit twee delen: een deel van een etiket gaat op de kist, het andere deel blijft in bezit van de plukker. Hij kan zijn etiketdeel op een spaarkaart plakken, als bewijs van het aantal kisten dat hij heeft volgeplukt. Mogelijke discussies over het aantal colli, over kwaliteitsaspecten of al dan niet moedwillig gemaakte vergissingen in kistaantallen en dergelijke worden zo uitgesloten, aldus OneTwo.

Het bedrijf presenteerde het traceersysteem op de AgroExpo in Roeselare.

Of registreer je om te kunnen reageren.