Home

Nieuws

Extreme groei handel groente en fruit verwacht

De wereldwijde markt voor groente en fruit zal in 15 jaar verdubbelen tot een waarde van € 4,8 biljoen.

Die extreme groei wordt voorspeld door Rainer Münch, partner van het bureau Oliver Wyman, en auteur van het Fruit Logistica Trend Report 2018. Het rapport werd op de eerste dag van de beurs gepresenteerd in Berlijn. In 2015 bedroeg die wereldwijde handel in groente en fruit nog € 2,1 biljoen.

Structurele oorzaken

Als belangrijke structurele oorzaken voor de handelstoename noemt hij de groei van de wereldbevolking, een groei van de middenklasse in Azië en Afrika en een steeds grotere bewustwording van het belang van gezonde voeding.

Marktonderzoeker Rainer Münch. Foto: Fruit Logistica
Marktonderzoeker Rainer Münch. Foto: Fruit Logistica

In alle delen van de wereld zal er groei zijn in de consumptie van groente en fruit en daarvoor willen mensen meer geld uitgeven. De groei zal beperkt zijn in Noord-Amerika en Europa en sneller gaan in Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

Foto: Fruit Logistica
Foto: Fruit Logistica

Nieuwe eetmomenten en afzetwijze

In 2030 zal relatief veel groente en fruit buiten de deur gegeten worden: 32%. De online handel zal verder groeien, maar ook tegen grenzen oplopen. Klanten kopen de groente op een andere manier, zonder de producten in de winkel te bevoelen. Dat betekent dat voor online verkoop de producten uniform en excellent moeten zijn. Volgens Münch schatten telers dat circa een kwart van hun productie geselecteerd kan worden voor die online verkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.