Home

Nieuws

Douane lang niet klaar voor harde brexit

Bij een harde brexit is in maart 2019 mogelijk een derde van de benodigde extra douanepersoneel inzetbaar.

Dat stelt de Rekenkamer in een onderzoek naar de gevolgen van een harde brexit. Dat scenario waarbij de Britten zonder afspraken uit de EU stappen, ligt op de tafel omdat het Britse lagerhuis deze week stemt over het akkoord van de EU en premier May.

Vertraging goederenstroom

De Douane heeft 928 fte (fulltime-equivalent) aan personeel extra nodig. Dit is vooral personeel voor administratief werk en fysieke controles. Het kabinet gaat ervan uit dat op 29 maart 2019 ten minste 500 fte zijn geworven, waarvan 300 fte opgeleid en volledig inzetbaar zijn. Het kabinet stelt dat ondanks een goede voorbereiding door de douane toch vertraging in de goederenstroom kan optreden.

Schade vooral bij verwerkers

Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder akkoord, kost dat Nederland tot en met 2023 zo’n € 2,3 miljard. Daarbij houdt de Rekenkamer ook rekening met extra kosten voor uitvoer van landbouwproducten, zoals extra kcb-medewerkers (Kwaliteits-Controle-Bureau). Uit het onderzoek blijkt dat de Rekenkamer over de langere termijn (2030) geen rekening houdt met schade voor landbouwuitvoer bij een harde brexit. De voedingsverwerkers zullen wel schade lijden. Zowel bij een harde brexit als een akkoord over vrijhandel tussen EU en het Verenigd Koninkrijk lijdt deze sector forse schade (meer dan € 2 miljard).

Of registreer je om te kunnen reageren.