Home

Nieuws

AH-winkel krijgt meer AGF en maaltijden

Albert Heijn (AH) gaat zijn supermarkten rigoureus aanpakken, de retailer gaat meer doen met vers en maaltijdbereiding.

Traditionele kruideniersproducten, zoals schoonmaakmiddelen en dierenvoeding, zullen deels plaatsmaken voor eethoeken, veel meer vers en servicepunten voor snelle thuisbezorging. Dat zegt Wouter Kolk, sinds 1 november de baas van Ahold Delhaize Europa en Indonesië, in het Financieele Dagblad (FD).

Minder winkelbezoekers

De krant haalt cijfers van marktonderzoeker GfK aan, waaruit blijkt dat de traditionele supermarkten van Albert Heijn vorig jaar minder klanten over de vloer kregen dan het jaar ervoor. Kolk trekt uit de terugloop van het aantal supermarktklanten de conclusie dat de supermarkten van Albert Heijn ‘een andere functie’ moeten krijgen. Albert Heijn laat in een reactie weten dat volgend jaar al ongeveer 150 winkels meer ruimte krijgen voor groente en fruit en kant-en-klaarmaaltijden.

De AH’s verliezen overigens niet alleen terrein ten opzichte van concurrerende winkels. Ook de tot het Ahold-concern behorende formules als AH to go-gemakswinkels, AH.nl en webwinkel Bol.com snoepen klanten af.

Minder winkels

Mogelijk worden winkels gesloten. Kolk: “Ik denk niet dat we in de toekomst nog ruim 1.000 winkels hebben in Nederland. Dat hoeft ook niet. Maar ik denk ook niet dat het aantal winkels sterk zal afnemen, omdat ze ook voor directe consumptie en voor een snelle bezorgingsservice gebruikt worden.”

Keukens in de winkel

AH gaat ook eigen keukens introduceren, voor de bereiding van warme maaltijden. Die worden buiten de winkels gevestigd, een eerste gaat begin volgend jaar open in Amsterdam. Voor thuisbezorging is de onderneming in gesprek met partijen als Deliveroo en Thuisbezorgd. Albert Heijn wil begin volgend jaar meer duidelijkheid geven over de plannen voor het bezorgen van warme maaltijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.