Home

Nieuws

Vraag naar helder vegetarisch en vegan beeldmerk

Maandag gaat een Europees Burgerinitiatief van start voor heldere labeling van voedsel als vegetarisch of vegan.

Vanaf maandag 12 november kunnen burgers in de EU hun steun betuigen aan een voorstel voor een verplicht label op voedsel, waaruit duidelijk blijkt of het al dan niet vegetarisch of veganistisch is. Als binnen een jaar meer dan een miljoen steunbetuigingen binnenkomen uit minstens 7 EU-landen, komt het onderwerp op de agenda van de Europese Commissie.

Helder beeldmerk versus kleine lettertjes

De initiatiefnemers streven naar een helder beeldmerk, waaruit blijkt dat een voedselproduct geen vlees of vis bevat (en dus geschikt is voor vegetariërs) of geheel en al plantaardig is (en dus geschikt voor veganisten). Nu is het zo dat bij twijfel de consument in de winkel de kleine lettertjes achterop het product moeten ontcijferen.

Vleesvervangers zijn niet altijd ook geschikt voor veganisten. Deze wel. - Foto: Ton van der Scheer
Vleesvervangers zijn niet altijd ook geschikt voor veganisten. Deze wel. - Foto: Ton van der Scheer

Op de ingrediëntenlijst is het nu wel al verplicht om allergene ingrediënten zoals gluten, lactose, noten en ei vet af te drukken. Een voor heel de EU uniforme labeling met duidelijke beeldmerken zou voor de groeiende groep vegetariërs en veganisten een hoop ongemak wegnemen.

Online petitie serieus behandelen

Het Europees Burgerinitiatief is een mogelijkheid voor alle Europeanen om bij de Europese politiek aandacht te vragen voor een onderwerp dat hen na aan het hart ligt. Als zo’n officiële online petitie voldoende steun krijgt moet de Europese Commissie het onderwerp serieus behandelen. Dat kan leiden tot een wetsvoorstel. Maar het staat de commissie ook vrij geen actie te ondernemen. Dat moet dan wel inhoudelijk gemotiveerd worden.

Verbod op glyfosaat

Het meest recente succesvolle initiatief is de petitie om een verbod van gewasbeschermingsmiddelen op basis van de actieve stof glyfosaat. Lopende initiatieven gaan onder meer over betere aanduiding van het land van herkomst op alle voedingsmiddelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.