Home

Nieuws

Noord-Iers parlementslid: brexit-deal lastig te verdedigen

Het principe-akkoord over brexit lijkt op weerstand te stuiten nu details naar buiten komen.

Het lijkt er op dat in het akkoord over de brexit, dat het Britse kabinet woensdag 14 november bespreekt, sprake van is dat Noord-Ierland in de EU blijft. Daarmee wordt Noord-Ierland min of meer gescheiden van het Verenigd Koninkrijk. Dat zei Arlene Foster, de leider van de Ierse partij DUP, op basis van conceptteksten. Ook commentaren van andere Noord-Ierse politici wijzen daarop, hoewel de inhoud van het akkoord nog niet bekend is.

Britse media meldden dat premier May het woensdag moeilijk gaat krijgen om haar kabinet achter het akkoord te krijgen. In een later stadium zal ze ook het parlement nog moeten overtuigen.

Noord-Ierland ‘raakt los’ van Groot-Brittannië

De regering May is in het Britse parlement afhankelijk van de gedoogsteun van de Noord-Ierse partij DUP. Diverse parlementsleden van die partij wezen het akkoord woensdag van de hand. Partijleider Foster verklaarde dat Noord-Ierland ‘los zal raken’ van de rest van Groot-Brittannië en dat haar partij het daar niet mee eens kan zijn. Een ander parlementslid noemde het akkoord ‘vernederend’ voor Noord-Ierland.

Of registreer je om te kunnen reageren.