Home

Nieuws

Nederlandse technologie naar Japanse landbouw

Van 15 tot en met 19 oktober is een delegatie van Nederlandse agrifoodbedrijven op handelsmissie in Japan. De focus ligt daarbij op bedrijven in de aardappel- en vollegrondsgroenteteelt en de zuivelsector.

De missie richt zich op de kansen in Japan voor Nederlandse technologie en kennis op het gebied van mechanisering, robotisering en productieverhoging. Onder andere Lely, fabrikant van geautomatiseerde melk- en voersystemen neemt deel aan de missie.

De missie vindt plaats op het Japanse eiland Hokkaido. Hokkaido is de belangrijkste landbouwregio van Japan. Een kwart van de Japanse bewerkte landbouwgrond ligt op het eiland en 52% van de melkproductie en 80% van de aardappelproductie vindt er plaats. Slechts 3% van de boeren in geheel Japan boert op Hokkaido. Waar geheel Japan voor 38% zelfvoorzienend was in 2016, was het eiland dat voor 221%.

Tekort arbeidskrachten op landbouwbedrijven

De grote, professionele landbouwbedrijven op dit eiland hebben, in tegenstelling tot in de rest van Japan, te maken met een arbeidstekort. De Japanse overheid stelt subsidies beschikbaar om de efficiëntie en arbeidsproductiviteit op deze bedrijven te verhogen, wat voornamelijk schaalvergroting betekent. Deze subsidies worden ook verstrekt met het idee om de concurrentie met buitenlandse voedselproducenten aan te kunnen. Eerder dit jaar werden handelsverdragen getekend met de EU en TTP. Voor de voedselverwerkende bedrijven betekent dit extra druk vanwege hoge grondstofprijzen voor aardappelen en zuivel.

Of registreer je om te kunnen reageren.