Home

Nieuws

Eurocommerce: tuinder heeft niets aan bescherming

Eurcommerce zegt dat boeren en tuinders niets wijzer worden van de beschermingsregels.

Wat bedoeld is als bescherming van boeren mondt uit in een heksenjacht voor de detailhandel en komt ten goede van de multinationals. Dat is de reactie van de Europese organisatie voor de detailhandel Eurocommerce waarbij winkelketens als Gall & Gall en Blokker zijn aangesloten. Boeren worden niets wijzer van wetgeving, die multinationals toestaat de prijzen te verhogen voor de retailers, het midden- en kleinbedrijf en de consumenten, betoogt directeur-generaal Christian Verschuren van Eurocommerce.

Verhoging van de prijs van een ijsje

Verschueren haalt een woordvoerder van de Europese Commissie aan, die vorige week in een hoorzitting van het Europees Parlement zei dat de verhoging van de prijs van een ijsje door een grote multinational er niet toe leidt dat de melkveehouder een hogere prijs krijgt voor zijn melk. De melk komt mogelijk niet eens uit de EU.

Verschueren gaf zijn verklaring af toen de landbouwcommissie van het Europees Parlement maandagavond ging stemmen over regels om de boer beter te beschermen tegen de macht van de afnemers. Het voorstel tegen oneerlijke handelspraktijken werd aangenomen met 38 stemmen voor, 4 tegen en 2 onthoudingen.

Tekst gaat verder onder tweet

Heksenjacht tegen supermarkten en groothandel

Met dit besluit zullen de sterkere spelers in de markt sterker worden en de zwakke zwakker. Volgens hem worden boeren, midden- en kleinbedrijf en de consument het slachtoffer. “Een heksenjacht tegen de supermarkten en groothandel ten gunste van de zakken van de aandeelhouders van multinationals – dat kan niet de bedoeling zijn”, aldus Verschueren.

De Oostenrijkse minister van landbouw, bosbouw en milieu en huidig voorzitter van de raad van landbouwministers Elisabeth Koestinger, oordeelde dat de nieuwe wetgeving een eind wil maken aan te late betalingen en contractwijzigingen met terugwerkende kracht. “Boeren zullen snel effectieve manieren hebben om zich te beschermen tegen eenzijdig misbruik door grote partijen”, aldus Koestinger.

De sociaaldemocraat Paolo de Castro, die in het Europees Parlement een rapport had uitgebracht over de nieuwe wetgeving, zei dat met de nieuwe wetgeving “David een extra wapen krijgt tegen Goliath”.

Einde aan te late betalingen

Met de aangenomen regelgeving komt er een einde aan eenzijdige vermindering van de hoeveelheid af te nemen bederfelijke producten, er komt een einde aan te late betalingen voor bederfelijke producten en er komt een verbod op het terugleveren van onverkochte waren door afnemers aan de boer en tuinder.

“We zeggen luid en duidelijk dat er een eind komt aan afpersing, die alleen leidt tot een race to the bottom als het gaat om sociale rechten, werkloosheid en volksgezondheid”, aldus De Castro.

De Europese koepel van landbouworganisaties Copa-Cogeca en de organisatie van Europese jonge boeren CEJA juichen de besluitvorming in het parlement toe. Ze noemen het een historisch besluit, een belangrijke stap in de richting van eerlijkheid en zekerheid voor de gehele voedselketen.

Of registreer je om te kunnen reageren.