Home

Nieuws

EU doet concessie in brexit-onderhandeling

De Europese Commissie heeft de Britten een langer verblijf in de douane-unie en toegang tot de interne markt met vrij verkeer van goederen aangeboden. Dat schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine dinsdagavond, met een verwijzing naar een Duits regeringsdocument.

“Het is een gebaar van goede wil naar Groot-Brittannië. De Commissie heeft de mogelijkheid geopperd de transitieperiode te verlengen.” Deze week moeten de EU en Verenigd Koninkrijk stappen zetten in de onderhandelingen.

Overgangsperiode

De overgangsperiode zou volgens de huidige afspraken eind december 2020 aflopen. De Frankfurter Allgemeine noemde geen nieuwe datum.

Oplossing Ierse kwestie

Volgens de Financial Times heeft de Europese brexit-onderhandelaar Michel Barnier een verlenging met 1 jaar voor ogen. Dat geeft de Britse premier Theresa May langer de tijd een oplossing te vinden voor de Ierse kwestie. De EU wil een harde grens tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.