Home

Nieuws

Irma slaat gaten in vroege groente-oogst Florida

Dit najaar zal de oogst van tomaten, paprika en aubergine in Zuid-Florida nog de gevolgen voelen van de schade van de orkaan Irma.

Dat is het gevolg van schade aan vroeg plantmateriaal en irrigatiesystemen op de velden. Snel herplanten zit er ook niet in, zegt Steve Veneziano, commercieel directeur van Oakes Farms Inc uit de plaats Naples. Volgens Veneziano zijn uit voorzorg veel kassen ontmanteld voor de storm en moeten tomatenplanten eerst worden opgekweekt in deze kassen. Het duurt daardoor langer voordat kan worden herplant. Het gaat in Florida om de vroege groenteteelt. Veneziano zegt dat in het Amerikaanse blad The Packer.

De grootste schade is in de citrusteelt waar veel fruit is afgewaaid en rekening wordt gehouden met een halvering van de oogst.

Belangrijk voor VS productie

Het blad wijst op cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) dat Florida goed is voor 20% van de aanvoer van paprika in de Verenigde Staten (inclusief import). Ook bij tomaten (36%) en aubergine heeft Florida een aanzienlijke positie op de Amerikaanse teeltmarkt, die op of boven het percentage voor paprika ligt.

Hoe groot de schade in dollars is, valt in deze fase niet te zeggen. Lisa Lochridge, van de Florida Fruit & Vegetable Association verwacht dat de productieprogramma’s voor Zuid-Florida zijn geraakt, met verwachte kraptes op zekere momenten. Vanaf december zou de oogst zijn genormaliseerd. Voor telers is dit een gevoelige klap, nadat ze in de winter van 2016 al lage opbrengsten zagen door prijsdruk van Mexicaanse groente.

Of registreer je om te kunnen reageren.