Home

Nieuws

Hof: Interpolis hoeft ijsstormschade niet te vergoeden

Melkveehouder Theo Sonnemans uit Someren is ook door het gerechtshof Den Haag in het ongelijk gesteld. Achmea/Interpolis hoeft de schade die door de ijsstorm van 23 juni 2016 werd veroorzaakt aan zijn stallen, niet te betalen.

Evenals de Rotterdamse kortgedingrechter in november 2016 is het Haagse Hof van mening dat de schade is veroorzaakt door hagel. En voor hagel was Sonnemans niet verzekerd.

Samen met ZLTO had Sonnemans deze zaak aangespannen, omdat de melkveehouder en de boerenorganisatie van mening waren dat hier sprake was van uitzonderlijke omstandigheden waarbij de storm op die junidag de oorzaak was van de omvang van de hagelstenen. Die konden door de storm groeien tot ijsballen.

Melkveehouder Theo Sonnemans (links) en Maarten Leseman van ZLTO. - Foto: ANP
Melkveehouder Theo Sonnemans (links) en Maarten Leseman van ZLTO. - Foto: ANP

Neerslag viel onder hagelverzekering

Interpolis spreekt in de polisvoorwaarden over ijskorrels om hagel te definiëren. Daarom valt de neerslag die in Someren viel (ijsballen die het formaat ‘korrel’ verre overstegen) niet onder de hagelverzekering, maar gewoon onder de stormverzekering, aldus Sonnemans. Volgens het Haagse Hof gaat deze redenering niet op. Er is geen aanleiding om onderscheid te maken naar vorm en omvang, omdat nergens staat bij welke maat of hoeveel aantal centimeters er niet meer over hagel kan worden gesproken.

Ook het feit dat er een causaal verband tussen de storm en de omvang van de hagel is, maakt het niet zo dat de schade onder de stormverzekering valt, stelt het Hof. De verzekeraar heeft de vrijheid grenzen te stellen in zijn polisvoorwaarden, dus wat onder de dekking van de betreffende verzekering valt. In dit geval heeft Interpolis de schade die ontstaat als gevolg van hagel tijdens storm uitgesloten. Dat mag de verzekeraar doen, aldus het Hof.

Juridische vervolgstappen

Of Sonnemans en ZLTO verder gaan procederen is nu nog niet bekend. Partijen willen de uitspraak eerst nader bestuderen en daarna pas een besluit nemen over mogelijke juridische vervolgstappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.