Home

Nieuws

1.000 hectare pachtgrond beschikbaar

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat medio september 43 kavels met landbouwgrond veilen. De laatste keer dat dit gebeurde was de hoogste hectarepachtprijs € 2.809.

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat medio september 1.000 hectare landbouwgrond veilen. Het gaat om 43 kavels in de Noordoostpolder (22), de Wieringermeer (12) en Oostelijk (5) en Zuidelijk (4) Flevoland die in geliberaliseerde pacht worden aangeboden.

Vierde openbare inschrijving

Het is na 2013, 2014 en 2015 de vierde openbare inschrijving van het Rijksvastgoedbedrijf. De laatste keer was de hoogste pachtprijs € 2.809 per hectare en lag de veilingopbrengst per saldo bijna 70% hoger dan in voorgaande jaren. Dat jaar werden 17 kavels (395 hectare) aangeboden. Er waren toen 181 inschrijvingen.

Van de aangeboden 1.000 hectare is het pachtcontract afgelopen. Inschrijvers kunnen straks een pachtcontract krijgen voor 6 jaar of korter. De hoogste bieder krijg dan in principe de grond. Het Rijksvastgoedbedrijf bepaalt dit uiteindelijk.

Politiek gevoelig onderwerp

De uitgifte van landbouwgrond van het Rijk is overigens niet onomstreden en ligt politiek gevoelig. Partijen zoals CDA, SP en SGP lieten eerder al weten dat ze zich grote zorgen maken over openbare inschrijvingen als deze. Ze zouden duurzaam grondgebruik tegenwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.