Home

Nieuws

Mexico onderhandelt met VS over toegang groente

De groeiende exportstroom groente en fruit naar de Verenigde Staten ligt onder vergrootglas bij nieuwe onderhandelingen over vrijhandelsakkoord Nafta.

Op 16 augustus start in Noord-Amerika het overleg voor een vernieuwd vrijhandelsakkoord. Voor de Mexicaanse glasgroentesector staat veel op het spel, al verwacht Oscar Woltman, de Nederlands-Mexicaanse voorzitter van glastuindersvereniging AMHPAC, dat de focus vooral op de auto-industrie ligt.

Stormachtige groei Mexicaanse groente- en fruitsector

De Mexicaanse sector groente en fruit heeft een stormachtige groei doorgemaakt en belevert tegenwoordig vrijwel elke Amerikaanse en Canadese supermarkt. De stroom tomaten, avocado’s en komkommers richting de Verenigde Staten is ervoor verantwoordelijk dat Mexico sinds enkele jaren meer voedsel naar de Verenigde Staten exporteert (circa 20 miljard dollar) dan het importeert (zo’n 18 miljard). Tussen 2013 en 2016 groeide alleen al de Mexicaanse tomatenexport van 1,3 miljoen tot 1,6 miljoen ton.

Florida tegen Mexicaanse groei

Woltman zat vorige week aan tafel bij de Mexicaanse minister Guajardo. “Ik heb het idee dat hij heel goed weet waar de risico’s liggen voor onze landbouwsector.” Florida ziet graag extra belemmeringen voor de groeiende Mexicaanse groente-export. “Dat is gevaarlijk. Maar mijn gevoel zegt dat de Amerikanen zich meer zullen richten op de auto-industrie. Mocht landbouw toch wisselgeld dreigen te worden, dan kunnen we dreigen minder Amerikaanse mais en granen te importeren. We hoeven niets weg te geven.”

Of registreer je om te kunnen reageren.