Home

Nieuws

Eisen voor ‘vulkaantomaten’ aangepast

De Europese Commissie staat een verruiming toe van de teelteisen voor beschermde streekproductie voor een exclusief segment Italiaanse tomaten.

Het gaat om tomatentypen die op de helling van de Vesuvius worden geteeld, waar al vele generaties een traditionele veldteelt bestaat. De Europese Commissie staat bescherming toe via de regeling Beschermde Oorsprongbenaming (BOB). De Westlandse Druif is daar ook een voorbeeld van.

Intensivering

De Italiaanse telers gebruiken de naam Pomodorino del piennolo del Vesuvio voor tomaten die ook deels worden verwerkt. De verruiming is een intensiverering. Door de plantdichtheid te vergroten is het toegestaan voor telers om 25 ton van een hectare te oogsten in plaats van 16 ton. De vruchtgrootte wordt ook verruimd. Was eerst toegestaan vruchten tot 25 gram te oosten, dat wordt 30 gram.

‘Re Umberto’

Ook wordt het aantal types verruimd dat is toegestaan. Door de eeuwenoude traditie zijn lokale types ontstaan met benamingen als ‘Fiaschella’, ‘Lampadina’, ‘Patanara’, ‘Principe Borghese’ en ‘Re Umberto’.

Of registreer je om te kunnen reageren.