Doorgaan naar artikel

‘Schade Russische voedselboycot beperkt’

De Nederlandse landbouw leed over de langere termijn beperkt schade door de Russische boycot.

Dat concludeert ABN Amro Economisch Bureau in een rapport. Andersom heeft de Russische consument volgens de Amsterdamse vorsers ook maar beperkt last gehad van handelseffecten, zoals duurdere importen.

In maart 2014 legden de EU en de VS sancties op aan Rusland vanwege diens annexatie van de Krim en de steun aan separatisten in het Oosten van Oekraïne. Rusland stelde in augustus tegensancties in. Rusland sloot de grens voor een groot deel van de land- en tuinbouwproducten uit de EU.

ABN Amro stelt vast dat de Russische economie op korte termijn geraakt is door de sancties. De roebel kelderde in waarde, buitenlandse investeerders trokken zich terug. Maar tegelijk wist de centrale bank de koers onder controle te krijgen en vanwege de lage staatsschuld en de uitgifte van nieuw staatspapier bleven voldoende deviezen beschikbaar voor bedrijven.

Torenhoge voedselprijzen

Direct na de aankondiging van de tegensancties stegen Russische voedselprijzen hard, deels ook door de scherpe daling van de roebel waar ook de olieprijs debet aan was, De voedselinflatie steeg snel naar 23%. Maar voor bepaalde voedingsmiddelen hebben Russische producenten met subsidies en beschermd tegen buitenlandse productie vervangende producten vervaardigd.

Bovendien heeft Rusland met enig succes ingezet op vervangende import uit onder meer Argentinië, Brazilië, China, Chili en Turkije. De voedselinflatie daalde hierdoor tot een volgens ABN-econoom Nora Neuteboom vrij normaal niveau van 7%. De kwaliteit van vervangende producten is niet altijd vergelijkbaar met EU-product, aldus Neuteboom.

‘Effect economisch beperkt gebleven’

Indirect bleef Rusland nog altijd voedselproducten uit de EU importeren, via met name Letland en Wit-Rusland en in mindere mate Kazachstan. Het zijn landen die opeens veel meer product uit de EU importeerden.

“Het effect is daarom economisch beperkt gebleven, voor beide partijen. Het is wel zo dat exporteurs op Rusland nu hogere kosten maken, maar hun volumes zijn redelijk op peil gebleven.” Ze benadrukt dat de exporteurs niet per se via de derde landen zaken doen met Rusland, maar lokale afnemers product kopen met uitzicht op de Russische markt.

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin