Home

Nieuws

Supermarktbranche opgeschud door overname Whole Foods

Amazon neemt Whole Foods Market over. Daarmee krijgt het grootste internetbedrijf op aarde een supermarktketen met bijna 500 winkels in handen.

Na de bekendmaking van de overname zakte de koers van Ahold Delhaize met 10% weg op de AEX-beurs. Maandag vond nog geen herstel plaats.

Whole Foods Market verkoopt ‘natuurlijke’ en biologische producten zonder kunstmatige conserveringsmiddelen, kleurstoffen, zoetstoffen en vetten. De overname betekent dat Amazon synergievoordelen ziet tussen het runnen van een online warenhuis en fysieke winkels.

Overname € 12 miljard

De overname is volgens de partijen $ 13,7 miljard (€ 12,2 miljard) waard. In de som zit het overnamebedrag maar ook de schulden die Amazon overneemt. Amazon was in 2016 goed voor $ 136 miljard omzet. Het bedrijf uit Seattle zit al jaren op een berg van enkele tientallen miljarden dollars maar liet zich tot nu toe niet verleiden tot een grote overname. De overname van Whole Foods Market past bij de strategie van Amazon te groeien met voeding.

Amazon wil verssegment

Het bedrijf werd groot met de verkoop van boeken en dvd’s maar verkoopt inmiddels bijna alles. Vanaf 2008 bezorgt dochterbedrijf AmazonFresh verse voeding bij abonnees in grote steden in de Verenigde Staten en Londen. Daarbij wordt samengewerkt met een netwerk van lokale leveranciers. In 2017 wil AmazonFresh ook gaan bezorgen in Tokyo en Groot-Berlijn.

Sterke omzetstijging

Whole Foods Market had eind 2016 436 supermarkten in de VS, 11 zaken in Canada en 9 in het Verenigd Koninkrijk. Op dat moment werd gewerkt aan de opening van nog eens 98 supermarkten. Het bedrijf noteerde een omzet van $ 15,7 miljard. Hoewel de omzet sinds 2012 ($ 11,7 miljard) sterk is toegenomen, is de winst in deze periode amper 10% gegroeid tot $ 507 miljoen. Het aandeel van het bedrijf uit Texas bereikte in 2013 een piek van $ 65 om daarna te halveren.

Amazon biedt nu een premie van 27% op de laatste koers voor de bekendmaking van de overname, die nog wel goedgekeurd moet worden door aandeelhouders en mededingingsautoriteiten. De naam Whole Foods wordt niet veranderd.

Fusie of overname Ahold Delhaize en Kroger

De overname van Whole Foods door Amazon leidt tot discussies over een volgende schaalvergroting bij concurrenten als Ahold Delhaize. De Amerikaanse zakenbank Bernstein noemt de ketens Ahold Delhaize en Kroger. Deze twee ketens (nummer twee en vier in de VS) zetten samen $180 miljard om, bijna evenveel als de omzet van $200 miljard die marktleider Wal-Mart in zijn thuismarkt realiseert. Een fusie of overname zou volgens de zakenbank $1,2 miljard aan kostenvoordelen (deels aan inkoopkant) kunnen realiseren.

'Overname is potentiële aardschok'

Retailprofessor Laurens Sloot noemt de overname een potentiële aardschok. Amazon heeft als techniekreus zo’n voorsprong op traditionele retailbedrijven, dat ze de markt kunnen veranderen. Volgens Sloot heeft Amazon een ander verdienmodel en hoeft het niet de marges na te streven zoals Ahold Delhaize doet.

Andere marktanalisten denken juist dat Ahold Delhaize voldoende toegerust is om de potentie van internetverkoop te grijpen en de concurrentie aan te gaan met de nieuwe combinatie. Bovendien plukt Ahold Delhaize de komende jaren nog de vruchten van kostendaling door de fusie.

Mede-auteur: Jeroen Verheul

Of registreer je om te kunnen reageren.