Home

Nieuws

Groentehandelaar vangt bot in zaak renteswap

De Rechtbank van Amsterdam stelt een groentehandelsbedrijf in het ongelijk in een rechtszaak tegen Fortis (nu ABN Amro) over de financiële renteconstructie renteswap.

De rechter houdt daarbij rekening met de grootte van het bedrijf, waardoor voldoende professionaliteit aanwezig zou moeten zijn over complexe financiële producten. Het handelsbedrijf stelt namelijk dat de bank tekort geschoten is door een renteswap te adviseren. Als de risico’s vooraf uitgelegd waren, zou het bedrijf er niet op ingegaan zijn. De risico’s en negatieve effecten bleven in de advisering onderbelicht, stelt het handelsbedrijf.

Lening van € 6 miljoen

Het gaat om de voorwaarden van de hypothecaire lening van ruim € 6 miljoen op basis van euriborrente met opslag. Bij een stijgende rente boven de 4,5% zou een nieuwe financiële afspraak gemaakt worden om een renteplafond in te stellen.

Een renteswap is daarbij een verkeerd financieel product gebleken, stelt het handelsbedrijf. Dat liet onderzoeken hoe andere renteproducten zouden zijn uitgepakt voor het bedrijf.

Negatieve waarde

De rechter oordeelt echter dat het om een gewoon bancair risico gaat dat het handelsbedrijf in de jaren na de overeenkomst met de renteswap niet meer profiteerde van de lage euriborrente.

Over de risico’s van de renteswap oordeelt de rechter dat die te dragen zijn door het handelsbedrijf. Uit de uitspraak blijkt dat de renteswap een negatieve waarde ontwikkelde die nooit boven de € 1 miljoen is uitgekomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.