Home

Nieuws

GMO drukt op huishoudboekje EZ

Afwikkeling van oude GMO-claims drukten op de budgetten van het ministerie van EZ in 2016.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het ministerie, waarbij ook meevallers op het gebied van tuinbouw geboekt zijn.

Nederland moest zoals bekend in 2016 een correctie incasseren van ruim € 65,3 miljoen van oude GMO-zaken rond de erkenning van producentenorganisaties 2008–2011, maar ook een correctie voor schoolfruit. Dat zijn miljoenen die de Europese Unie terugvorderde.

Winst op GMO

Het ministerie boekte ook een voordeel van € 8 miljoen op het dossier GMO. Na een uitspraak van de rechter werd in 2016 € 8 miljoen terugontvangen van de Europese Unie, omdat een eerdere correctie voor GMO werd teruggedraaid. Over het terugvorderen van GMO-gelden op de oude telersvereniging FresQ lopen overigens nog beroepszaken. Een meevaller boekte het ministerie op de Borgstellingsregeling voor de landbouw. Waar voor 2016 nog relatief veel tuinbouwbedrijven failliet gingen en het ministerie borg moest staan voor verliezen bij banken, bleef dat in 2016 vrijwel uit. Het leverde een voordeel op van € 10 miljoen.

Geothermie

Uit het jaarverslag valt verder op te maken dat de garantieregeling voor Geothermie evenwichtig opereert. In dat jaar 2016 werd € 1,2 miljoen uitgekeerd vanwege achterblijvende prestaties bij een bron. De inkomsten uit premies van aangesloten bedrijven bedroeg echter € 1 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.