Doorgaan naar artikel

ChemChina mogelijk samen met Sinochem

ChemChina en Sinochem werken aan een monsterfusie die grote implicaties kan hebben in de landbouw. De bedrijven zijn onder meer actief op gebied van zaadveredeling en gewasbescherming.

De combinatie van de twee Chinese staatsbedrijven zou wereldwijd het grootste chemieconcern worden, met grote belangen in de zaadveredeling en gewasbescherming. ChemChina is ondertussen ook bezig de overname van Syngenta af te ronden.

Sinochem is eigenaar van China National Seed Group, de grootste zaadveredelaar van China. Het bedrijf vermeerdert zaad op ruim 43.000 hectare. Het bedrijf is tevens eigenaar van de grootste leveranciers van kunstmest en pesticiden in China. Laatstgenoemde was vorig jaar goed voor een omzet van 8 miljard yuan, omgerekend € 1 miljard.

De combinatie van de twee Chinese staatsbedrijven zou wereldwijd het grootste chemieconcern worden, met grote belangen in de zaadveredeling en gewasbescherming. ChemChina is ondertussen ook bezig de overname van Syngenta af te ronden.

Over sinochem

Het gewasbeschermingsbedrijf werkt met 40 werkzame stoffen en heeft acht ‘eigen’ werkzame stoffen in ontwikkeling. In het buitenland is Sinochem vaak indirect via deelnemingen of als grondstoffenleverancier van gewasbeschermingsbedrijven actief. In Australië verkoopt Sinochem Monsanto’s Roundup.

Sinochem wordt sinds relatief kort geleid door de in China beroemde zakenman Ning Gaoning, die volgens financiële media ook de leiding van een fusiebedrijf zal krijgen. Ning was eerder topman van COFCO, een agrarisch handelshuis dat het Rotterdamse Nidera opslokte.

Overname Syngenta

ChemChina is momenteel bezig met de afronding van de overname van Syngenta, die wereldwijd de grootste aanbieder is van gewasbeschermingsmiddelen en tot de grootste zaadveredelaars behoort. De aandeelhouders van Syngenta gingen onlangs akkoord met de overname, die al onder voorwaarden is goedgekeurd door mededingingsautoriteiten in de VS en EU.

Syngenta is een Europees bedrijf dat zich vooral richt op het zelf vinden en patenteren van nieuwe werkzame stoffen die in pesticiden worden gebruikt. ChemChina is tevens eigenaar van Adama, een Israëlisch bedrijf dat wereldwijd leidend is met generieke gewasbeschermingsmiddelen; pesticiden op basis van werkzame stoffen waarvan het patent al is vervallen.

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin