Home

Nieuws

Groente- en fruitprijzen nog op recordniveau

Na drie maanden met 10 tot 15% hogere Nederlandse winkelprijzen voor verse groente is de prijs in maart wat gezakt en voor fruit juist gestegen.

Toch blijft maart nog 3,5 indexpunten hoger dan maart 2016. Dat is grof omgerekend circa 3%. Dat blijkt uit de inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Met de normalisatie van de groenteprijzen lijkt de markt weer tot rust gekomen. Toch was alleen 2009 duurder in maart en liggen de winkelprijzen dit jaar op een recordniveau. Klanten betaalden dus nooit meer voor hun groente (met uitzondering van 2009). Een direct gevolg van extreme weersomstandigheden in zuidelijk Europa deze winter.

Voor vers fruit werd in maart wel een recordprijs betaald door klanten. De winkelprijzen stegen bijna 2% in maart ten opzichte van februari.

Britse prijzen

Voor winkels in het Verenigd Koninkrijk was maart geen extreme maand. De markt overzees staat onder druk van prijzenslagen, maar voor tomaten werden in maart nog hogere prijzen betaald dan in 2016 in dezelfde maand. Gemiddeld kostten tomaten € 2,58 per kilo. Voor komkommers betaalden Britse klanten gemiddeld € 0,69 per stuk. Bloemkool was met € 1,11 relatief goedkoop en peren kostten in de winkels gemiddeld € 2,39. Alleen bloemkool is daarmee goedkoper dan vorig jaar maart.

Of registreer je om te kunnen reageren.