Home

Nieuws

Tuinder levert autonomie in bij versnelling aardwarmte

De gemeente Westland wil een versnelling van de ontwikkeling van aardwarmte.

Bij nieuwe projecten zullen tuinders vanuit een collectief moeten denken, richting een breed warmtecluster. Dat zijn de voorwaarden waaronder projecten worden ondersteund en gefinancierd in procedures en afspraken van Westlandse energietransitie.

Dat blijkt uit een raadsnotitie van wethouder Theo Duijvestijn van de gemeente Westland. Hij kondigt aan een ‘schepje bovenop de energietransitie te doen’. Om in 10 PJ duurzame warmte te kunnen voorzien, zouden er in 2025 nog vier Onder Krijt-projecten en vier Trias-projecten gerealiseerd moeten worden. Dat is naast de naar verwachting eind 2017 vijf gerealiseerde geothermieprojecten en het Trias-project in Westland.

Westland actief in aardwarmte

In de raadsnotitie beschrijft Duijvestijn hoe de afspraken in Coalitie HOT passen in de bredere energieplannen van de gemeente. Westland zet zich indirect actief in voor ontwikkeling van warmteclusters. Daarvoor is door afval- en infradochters HVC en Westland Infra het bedrijf Energie Transitie Partners (ETP) opgericht. De zeggenschap voor alle projecten ligt bij ETP straks. Die is dan ook de mededebiteur voor de projecten en een belangrijke spil in de ontwikkeling.

Aansluiting afdwingen

Alle nieuwe bronnen dienen volgens dezelfde kwaliteitsnormen te worden aangelegd en begeleid, schrijft Duijvestijn. Projecten dienen zich aan te sluiten bij de Dutch Association Geothermal Operator (DAGO). Ook moeten projecten open staan voor aansluiting op een mogelijk grotere infrastructuur.

Het koppelen van putten moet zo snel mogelijk plaats vinden om de financiering te vergemakkelijken. Het verkleint immers de risico’s voor de financier. In deze plannen is Rabobank de risicodragend partner voor de projecten.

Rabo-miljoenen voor heel Nederland

Uit de raadsnotitie blijkt wel dat Rabobank een ‘aanzienlijk’ bedrag opzij heeft gezet voor aardwarmte, maar die miljoenen zijn voor projecten door heel Nederland. Eerder werd gesproken over een gezamenlijk fonds (dus niet alleen Rabobank) van 40 miljoen voor aardwarmte.

Of registreer je om te kunnen reageren.