Home

Nieuws 1 reactie

The Greenery: teler in spagaat met Milieukeur

The Greenery schakelt met telers over op Milieukeur. Nu blijkt dat mesteisen niet matchen met het doel van GlobalGap.

Binnenkort worden de eerste Milieukeur-certificaten uitgereikt van wat een ‘fors aandeel’ moet worden van de productie van telers van de afzetorganisatie. De inspanning volgt op inkoopeisen van ‘een aantal retailers’, aldus een woordvoerder van The Greenery.

Overleg over gebruik van kunstmest

The Greenery wil wel met Milieukeur in overleg over het gebruik van kunstmest. De eisen van GlobalGap en Milieukeur lopen nu niet gelijk, zo laat de afzetorganisatie weten. “Aan de ene kant zien we dat de telers het milieu maximaal ontzien, maar aan de andere kant vragen onze klanten om een 100% veilig product met een super kwaliteit. En dat gaat niet altijd samen”, stelt de woordvoerder. “Zo wordt bijvoorbeeld binnen GlobalGAP nu ontmoedigd om organische mest te gebruiken, vanuit het oogpunt van besmetting met bacteriën. Maar Milieukeur geeft aan geen kunstmest te gebruiken, omdat organische mest veel beter is voor het milieu. Hierdoor komt de teler in een spagaat.”

‘Milieukeur geeft aan geen kunstmest te gebruiken, omdat organische mest beter is voor het milieu. Hierdoor komt de teler in een spagaat’

Geloof in het systeem

The Greenery noemt Milieukeur een goed systeem. ”Milieukeur is het enige milieuschema met een certificering en wordt onafhankelijk gecontroleerd en gecertificeerd. Meetbaar en aantoonbaar; dat is ook wat retailers willen. Het is ook niet voor niets dat een aantal retailers nu Milieukeur eisen. Het is een goed instrument om aan te tonen dat telers duurzaam telen. En het is onafhankelijk.”

Eén reactie

  • W.J.M. Uljee

    De opmerking dat er geen kunstmest gebruikt zou mogen worden in de Milieukeur teelt klopt niet. De Milieukeur bemestingseisen hebben tot doel milieubelasting te voorkomen en de bodemvruchtbaarheid in stand te houden. Deze doelstellingen zijn uitgewerkt in eisen gericht op efficiëntie van de mestgift (ook kunstmest) en aanvoer van voldoende organische stof ten behoeve van de bodemvruchtbaarheid. Met kunstmest wordt geen organische stof aangevoerd. Daarom dienen telers naast kunstmest ook te kiezen voor bijvoorbeeld groenbemesters, laten liggen van gewasresten, aanvoer van compost en waar mogelijk dierlijke mest.
    Alle info in de Milieukeur certificatieschema's: <>

Of registreer je om te kunnen reageren.