Home

Nieuws

Sloop historische tuinderswoning lijkt onafwendbaar

De gemeente Westland wijst een voormalige 200 jaar oude tuinderswoning niet aan als gemeentelijk monument.

De sloop van het huis aan de Kruisweg in Naaldwijk lijkt daarmee onafwendbaar. De gemeente besloot niet tot aanwijzing over te gaan ondanks een verzoek van de Historische Vereniging Oud Honselersdijk-Naaldwijk. Eind 2016 besloot het college hetzelfde op vragen van D66. Toch werd een verzoek ingediend door de vereniging om het huis te beschermen als gemeentelijk monument. Conform de erfgoedverordening van de gemeente dient een dergelijk verzoek in behandeling te worden genomen.

Nieuwbouw in vergevorderd stadium

Het college van burgemeester en wethouders heeft daarop opnieuw een afweging gemaakt en besluit af te zien van erkenning als gemeentelijk monument. De plannen voor nieuwbouw van een woning op dat perceel is in een te vergevorderde ontwikkelingsfase, stelt de gemeente. “De medewerking vanuit de gemeente tot het realiseren van de sloop- en nieuwbouwplan is te ver gevorderd om een vergunning daartoe niet te verlenen. Bovendien staat de financiële schade (aankoopkosten percelen en opstallen en plankosten nieuwbouw) niet in verhouding tot het met de bescherming beoogde algemeen belang”, stelt de gemeente in een toelichting.

Foto

  • Gemeente Westland wijst een 200 jaar oude tuinderswoning niet aan als gemeentelijk monument om het voor sloop te behoeden.

    Gemeente Westland wijst een 200 jaar oude tuinderswoning niet aan als gemeentelijk monument om het voor sloop te behoeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.