Home

Nieuws

Opnieuw huizen voor kassen in Westvoorne

Op vier locaties wordt een glassanering voorbereid in de gemeente Westvoorne (Zuid-Holland).

De vier bedrijven willen gebruik maken van de ruimte-voor-ruimteregeling, bedoeld om verspreid liggend glas te saneren en woningbouw mogelijk te maken. Dat blijkt uit een publicatie van Westvoorne over vernieuwing van het bestemmingsplan voor het buitengebied.

Belangrijke regeling

De gemeente Westvoorne heeft een grote taak op dat vlak. Het probeert de glastuinbouw uit het buitengebied naar concentratiegebieden te krijgen. Het gaat nu om drie locaties in Rockanje en één in Oostvoorne.

De winst voor het landschap noemt de gemeente in een aantal gevallen zeer groot. In de gemeente bevinden zich landgoederen die liggen in de (provinciale) Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Druk op buitengebied

Het bouwen van huizen op oude glaspercelen leidde recent tot een rechtszaak. Een varkenshouder probeerde via een voorlopige voorziening een streep te zetten door sanering van kassen. De varkenshouder vreest dat het verdwijnen van de tuinbouw het begin is van een verdere ontwikkeling tot woongebied van het buitengebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.