Home

Nieuws

Duitse groente houdt residuvrije voorsprong

Duitse tomaten, paprika, aubergine en komkommer zijn het vaakst vrij van residu van bestrijdingsmiddelen.

Nederland volgt op korte afstand, ruim voor Spanje. Dat blijkt uit die Nationale Berichterstattung ‘Pflanzenschutzmittelrückstände in Lebensmitteln’ 2015 van de Duitse voedsel- en warenautoriteit. Bijna 6 op de 10 Duitse tomaten scoren residuvrij in laboratoriumonderzoek, Nederlandse 4 op de 10. Voor Spaans product is dat 3 op de 10.

Het verschil tussen Nederland en Duitsland is kleiner voor paprika. Duitse paprika was in 63% van de gevallen residuvrij en Nederlandse 47,4%. De vergelijking gaat echter mank, omdat er nauwelijks Duitse paprika bestaat (19 in de steekproef). De Spaanse paprika was in 14,2% van de gevallen residuvrij. Wettelijke normen zijn niet overschreden bij paprika in 2015 voor deze landen.

Vrijwel gelijke score bij komkommer en aubergine

Bij komkommer is Nederlands product vrijwel even vaak residuvrij als Duitse (42,9% versus 44,2%). Spaans product scoort 18,7%.

Voor aubergine ontlopen de landen elkaar niet veel met scores tussen de 41,8% (Spanje) residuvrij en 46,2% voor Duits product.

De top 10 van producten met de meeste overschrijdingen van wettelijke normen voor residu wordt aangevoerd door deze producten:

  1. Bonen in de peul (4,7% overschrijdingen)
  2. Kruiden (3,5%)
  3. Aubergine (3,0%)
  4. Paprika (2,3%)
  5. Veldsla (1,6%)

Bij veel producten is een vergelijking tussen Nederland en Duitsland niet mogelijk vanwege de lage steekproefaantallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.