Home

Nieuws

CDA wint ten koste van VVD

De VVD lijkt onder agrarisch ondernemers de tol te betalen voor de steun aan PvdA-VVD.

Volgens een online peiling onder 600 boeren en tuinders blijkt dat het CDA de VVD onder agrarisch ondernemers voorbijstreeft.

Het onderzoek, uitgevoerd door marketingbureau AgriDirect in samenwerking met vakblad Nieuwe Oogst, laat zien dat ongeveer een op de drie boeren die in 2012 op de VVD stemde nu terugkeert naar het CDA. De VVD heeft een aanhang onder boeren en tuinders van ongeveer 25%, het CDA scoort ruim 40%. Derde partij onder boeren en tuinders is de SGP, met een gemeten omvang van ongeveer 17% (in 2012 12%). Alle andere partijen scoren minder dan 10%.

De VVD verliest vooral aanhang onder tuinders, maar ook onder akkerbouwers en intensieve veehouders is de animo voor de VVD tanende. Verdeeld naar regio’s blijkt de VVD zich vooral te handhaven in Oost-Nederland.

Bepaal uw voorkeur voor de Tweede Kamerverkiezingen met behulp van de Stemhulp en bekijk de elevator pitches waarin kandidaat-Kamerleden hun standpunten over de landbouw vertellen.

CDA-landbouwwoordvoerder Jaco Geurts blijkt een belangrijke rol te spelen bij zijn achterban. Een grote groep CDA‘ers kiest voor die partij vanwege de woordvoerder. Aanhangers van de ChristenUnie laten zich met name door de christelijke overtuiging leiden.

Historisch laag vertrouwen in bewindspersoon landbouw

Het vertrouwen in staatssecretaris Martijn van Dam is volgens de peiling historisch laag. Van Dam krijgt gemiddeld een 3,6 op een schaal van 1 tot 10. Nog nooit scoorde de verantwoordelijke bewindspersoon zo laag in de peiling van Agridirect (sinds 2002). Landbouwminister Veerman (Veerman) behaalde ooit de hoogste score, met een 7.

Lees meer over de Tweede Kamerverkiezingen en kijk welke partij het beste bij u past met de Stemhulp.

Of registreer je om te kunnen reageren.