Home

Nieuws

Van Dam: streng beleid arbeidsmigratie terecht

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vindt het strenge beleid op het gebied van arbeidsmigranten nodig.

Dat zei hij tijdens een bijeenkomst van LTO Nederland.

Van Dam zei dat hij tijdens werkbezoeken ziet dat er in de land- en tuinbouw gretig gebruik wordt gemaakt van arbeidsmigratie. "En laten we er niet omheen draaien: dat heeft ook heel veel te maken met kosten en flexibiliteit. Precies dat stelt vicepremier Asscher aan de kaak, en in mijn ogen terecht", aldus Van Dam.

Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht, vroeg Van Dam om eens mee te gaan naar een glastuinbouwbedrijf waar naar alle tevredenheid wordt gewerkt met arbeidsmigranten, maar waar juist problemen ontstaan door de nieuwe strengere regelgeving van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

Stigmatisering arbeidsmigranten

Van Ruiten heeft moeite met de stigmatisering van de arbeidsmigranten. "De Nederlandse land- en tuinbouw heeft de afgelopen jaren kunnen groeien vanwege de arbeidsmigranten. Niet door ze minder te betalen, maar omdat deze mensen graag willen werken in de sector. We hebben na twaalf rondes een nieuwe cao kunnen afsluiten en telers betalen ook de buitenlandse werknemers volgens deze cao. Ja, er zijn incidenten, en elk incident is er een te veel, maar het is een miniem percentage. Het stoort mij dat dit wordt gestigmatiseerd", vindt Van Ruiten.

Concurrentie aan onderkant arbeidsmarkt voorkomen

Van Dam houdt voet bij stuk. Hij was als Kamerlid ook betrokken bij het dossier. Hij wijst erop dat er veel bedrijven zijn waar arbeidsmigranten wel worden uitgebuit. "Er zijn bedrijven die het op papier goed hebben geregeld, maar waar de werknemers uiteindelijk toch goedkoper zijn. Er zitten veel Nederlandse vrachtwagenchauffeurs thuis, omdat Nederlandse arbeidsvoorwaarden omzeild worden door het vrij verkeer van personen in Europa. Asscher wil voorkomen dat er op oneigenlijke gronden te veel wordt geconcurreerd aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Dat ondermijnt ook het vertrouwen in de EU. Ik heb te veel dingen gezien om op dit dossier minder streng te kunnen optreden", vindt Van Dam.

Of registreer je om te kunnen reageren.