Home

Nieuws

Nieuwe impuls AGF met ‘Nationaal Preventie Akkoord’

Er komt een Nationaal Preventie Akkoord om gezonde levensstijl te stimuleren, als het aan de nieuwe staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ligt.

Hij denkt dat zo’n akkoord meer effect heeft op een consumptieverandering dan het terugdraaien van de btw-verhoging voor groente en fruit. In 2018 wil Blokhuis met verschillende partijen in gesprek om te komen tot zo’n preventieakkoord. “In 2018 ga ik dit met de verschillende betrokken partijen nader uitwerken. Ik zal uw Kamer hierover nader informeren”, schrijft Blokhuis in antwoord op vragen van GroenLinks over de tegenvallende meting van gezonde voeding onder kinderen.

Scala van maatregelen en programma‘s

Blokhuis noemt een lijst met maatregelen en programma’s voor onderwijs, gemeenten, kinderopvang en jeugdzorg om de gezonde levensstijl voor kinderen in gezinnen te verbeteren. Een Nationaal Preventie Akkoord is een aanvulling op dat beleid, al lijkt dat niet gericht ingezet te worden op kinderen alleen. Details over zo’n akkoord, of wie de deelnemers aan dat overleg zijn, geeft hij niet.

‘Prijsprikkels niet de beste manier’

In de Kamervragen stelde GroenLinks voor de maatregel van btw-verhoging voor groente en fruit terug te draaien. Volgens Blokhuis zijn prijsprikkels echter niet de beste manier. In een IBO (interdepartementaal beleidsonderzoek) Gezonde Leefstijl bleek al eerder dat prijsprikkels wel werken voor tabak en alcohol maar er is niet veel bewijs of dat ook werkt voor gezonde voeding. Dat komt doordat consumenten niet altijd gezonde voeding kunnen herkennen op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Of registreer je om te kunnen reageren.