Home

Nieuws

Na groente ook btw-uitzondering biologisch gewenst

Zo’n 56.000 mensen steunden een petitie van Foodwatch tegen btw-verhoging op groente en fruit. De biologische winkels willen eveneens met een petitie een afbouw van btw op biologisch voedsel forceren.

De petitie om voor biologische voeding een nultarief in te voeren, zoekt daarvoor de steun van minimaal 40.000 mensen. De campagne ‘geen btw op bio’ is een initiatief van de Biowinkelvereniging waarin onder andere de biologische speciaalzaken van Ekoplaza, Natuurwinkel, Odin en Gimsel samenwerken.

Biologische voeding wordt onterecht belast, stelt de vereniging. “Want zolang de kosten van milieu, zoals insectensterfte, niet worden afgewenteld op de vervuiler maar op de belastingbetaler, is de prijs van biologisch geproduceerde voeding relatief te hoog”.

Kabinetsplannen om btw te verhogen

In het debat over de kabinetsplannen woensdag kwam de algemene btw-verhoging van 6 naar 9% wel ter sprake, maar is nog geen motie ingediend om deze te schrappen op groente of biologisch. De argumenten van Foodwatch tegen de btw-verhoging voor groente en fruit – namelijk gezondheid – zijn niet benoemd in het debat in de kamer.

Mogelijk komt Partij voor de Dieren nog met zo’n motie. Eerder deze maand haalde een motie van GroenLinks (Jesse Klaver) om de btw-verhoging te schrappen het niet in de Tweede Kamer. Foodwatch laat weten dat nog niet gesproken is met partijen over zo’n eventuele motie.

PvdD kritisch op landbouwbeleid

De Partij voor de Dieren wil al langer een hoger btw-tarief voor vlees en een lager tarief voor groente en fruit. In het Kamerdebat dinsdag viel fractievoorzitter van de PvdD Marianne Thieme het kabinet aan over het landbouwbeleid. Het kabinet zou te weinig doen aan de CO2-uitstoot die nodig is voor landbouwproductie.

Ook het ontwikkelingsbeleid van het kabinet vindt de partij te veel geredeneerd vanuit de Nederlandse boer en tuinder. Zo worden Nederlandse bedrijven gestimuleerd teelt te bedrijven in gebieden in Afrika in plaats van de steun van lokale bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.