Home

Nieuws

Zorgen om afzetpiek voor kerst

Detailhandel Nederland waarschuwt nu al voor een extreme afzet voor kerst. Dat zet de detailhandel, maar ook leverancier onder druk.

Zowel eerste kerstdag als nieuwjaarsdag valt op maandag. Gezien de beperktere mogelijkheden voor winkels om op zondag open te zijn, kan dat op zaterdag tot extreme drukte leiden, waarschuwt Detailhandel Nederland.

Kerstavond vroeger sluiten

Winkels moeten doorgaans op kerstavond vroeger dicht dan anders, terwijl ze op zondag pas na het middaguur open mogen gaan. Detailhandel Nederland vraagt zich af of dit wel past bij de situatie dit jaar. Gemeenten zouden er volgens de winkeliersvereniging goed aan doen de openingstijden te verruimen, en bijvoorbeeld een extra koopzondag toe te staan in december.

Gemeenten moeten de tijd krijgen om maatregelen te treffen.

Groningen geeft goede voorbeeld

“Het lijkt vroeg om het nu al over kerst te hebben maar we zijn juist net op tijd”, stelt Detailhandel Nederland. Gemeenten moeten de tijd krijgen om maatregelen te treffen. Sommige plaatsen, zoals Groningen, hebben volgens de brancheorganisatie al het goede voorbeeld gegeven door de openingstijden op zondagochtend te verruimen.

Of registreer je om te kunnen reageren.