Home

Nieuws

CBS kan weigertuinder niet beboeten

Het CBS mag boeren en tuinders niet verplichten aan onderzoek mee te doen en ze ook niet beboeten.

Dat volgt uit een door de Landbouwcommissie in het Europees Parlement aangenomen voorstel van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Het CBS maakte ruim een jaar geleden bekend dat het een boete van € 1.500 oplegt aan agrarische ondernemers die niet willen meewerken aan een vijftal enquêtes.

Voorgeschreven inzamelingsmethode

Het CBS verwees bij invoering van de boetes naar eisen die door Europa zouden zijn gesteld. Maar voor de landbouwstatistieken, die lidstaten jaarlijks moeten aanleveren bij de Europese Commissie, gelden geen voorgeschreven inzamelingsmethode.

De landbouwcommissie van het Europarlement stelt nu dat een boetesysteem om van voldoende cijfers verzekerd te zijn een buitenproportionele maatregel is. Eind dit jaar zal het volledige Parlement zich buigen over de inzameling van de landbouwstatistieken en over het voorstel van Schreijer-Pierik.

Of registreer je om te kunnen reageren.