Home

Nieuws laatste update:6 okt 2017

Buitengewone prijzen groente en fruit in winkels

Consumentenprijzen van verse groente waren deze zomer buitengewoon stabiel. Fruitprijzen liggen op recordniveau.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de maanden juni, juli, augustus en september kwamen de prijzen voor verse groente nauwelijks van hun plek. Gemiddeld bleven de uitersten binnen 1% van elkaar. In andere jaren is de schommeling veel groter in de zomermaanden.

Ook bijzonder is dat de prijzen in de winkels in de zomer opliepen van juni op juli en van juli op augustus. Dat beeld is niet eerder vertoond in de periode vanaf 2010. In september daalden de prijzen licht met 0,7%. De groenteprijzen in september zijn vergelijkbaar met de afgelopen 2 jaar in september en liggen structureel 6% tot 8 % boven het peil in de septembermaanden vanaf 2010 tot 2015.

Effecten prijzenslag

Mogelijk dat de groenteprijzen in oktober een verdere daling laten zien door een prijzenslag die Jumbo in gang zet. Een reeks van 100 producten is in prijs verlaagd, waaronder 6 op de versafdeling voor groente en fruit. Daarbovenop zette Jumbo de Nederlandse hardfruitprijzen dit najaar vast op €1,39. Dat zal ook tot verlagingen bij concurrenten leiden, is de verwachting.

Recordprijzen fruit

Voor fruitprijzen blijven de winkels records schrijven. In september lag de prijsindex bijna op 110 (ten opzichte van 2015). Dat is weer 2% hoger dan september 2016 toen de prijzen ook op recordniveau lagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.