Home

Nieuws 1 reactielaatste update:26 okt 2017

Biovergister Bergerden bijna stankvrij

Met twee nieuwe luchtwassers moet de biovergister in Bergerdens kassengebied Next Garden stankvrij worden.

Sinds de biovergistingsinstallatie in het glastuinbouwgebied Next Garden in juni open ging, regende het klachten over stank. De brandweer rukte zelfs uit om metingen te verrichten naar schadelijke stoffen. Maatregelen mochten tot op heden niet baten.

Buren, die overigens zelf afnemer zijn van het groene gas dat uit plantresten en mest wordt gewonnen, houden elkaar op de hoogte via een WhatsApp-groep en houden druk op de ketel bij gemeente en provincie.

De biovergister in het Bergerdense glastuinbouwgebied Next Garden. - Foto: Vidiphoto
De biovergister in het Bergerdense glastuinbouwgebied Next Garden. - Foto: Vidiphoto

Grotere biologische filter

Volgens woordvoerder Jan Willemsen van de biovergister wordt er met spoed gewerkt aan een grotere biologische filter om de lucht te reinigen. Van constante stankoverlast is volgens hem geen sprake. “Bij de start in juni hadden we wat aanloopproblemen. Die zijn verholpen. En bij een bakker, Chinees of snackbar ruik je buiten ook wel eens wat. Bovendien zitten we hier in een kassengebied met weinig buren, hebben de meesten geen klachten en rust op dit deel de bestemming biogas.”

Boven doel van 7,9 miljoen kuub

Na de plaatsing van twee nieuwe luchtwassers zou iedere geurverspreiding voorbij moeten zijn. Volgens Willemsen is de vergister een enorm succes. “We zitten boven onze doelstelling van 7,9 miljoen kuub gas per jaar. We produceren zelfs zoveel groene energie dat nu al regulier onderhoud moet plaatsvinden, ondanks dat we in juni pas gestart zijn.”

Eén reactie

  • Ad van der Kleij

    Jan. Geen fabeltjes vertellen.
    Het stinkt er momenteel weer enorm.

Of registreer je om te kunnen reageren.