Home

Nieuws

Zorgboerderijen tegen groentegebrek noordelijke voedselbanken

Eén op de tien voedselbanken kan geen volwaardig groente- en fruitpakket samenstellen. Dat blijkt uit een onderzoek van Voedselbanken Nederland.

Onvoldoende beschikbaarheid van genoeg soorten en hoeveelheden groente en fruit is vooral in het noorden van het land een probleem. Uit een enquête onder 167 Nederlandse voedselbanken bleek dat zeventien voedselbanken geen pakketten kunnen samenstellen met daarin ten minste 25 gezonde producten. Liefst zeven hiervan zitten in Friesland.

Vriendentuinen telen voor voedselbank

Grote voedselverwerkers en grote teeltbedrijven zijn belangrijke leveranciers van voedselbanken. Dergelijke bedrijven zijn in de noordelijke provincies echter schaars. Een initiatief van zorgboerderijen uit de regio biedt de noordelijke voedselbanken nu echter weer wat hoop op verbetering. Zorgboerderijenvereniging Bezinn wil een zogeheten vriendentuin oprichten, meldt het Friesch Dagblad.

In een vriendentuin verbouwen de zorgcliënten vers voedsel en fruit voor de voedselbank. Elders in Nederland zijn inmiddels al 41 van dergelijke vriendentuinen actief.

Of registreer je om te kunnen reageren.