Home

Nieuws

Groenteboer en horeca maken het retail lastiger

In 2017 groeit de omzet bij foodspeciaalzaken zoals groentespeciaalzaken naar verwachting met 2%.

In 2015 en 2016 was ook al een einde gekomen aan de omzetdaling van speciaalzaken, al groeit de afzet van groente en fruit via supermarkten harder, volgens analisten van ING.

Supermarkten verliezen wel aandeel op het buiten de deur eten. Ook het afgelopen jaar nam de omzet toe van dit marktsegment: met 4,5% tot bijna €21 miljard. Daarmee is het aandeel van deze markt ruim 36% op de totale markt voor voedings- en genotmiddelen. De totale voedingsmarkt (dus inclusief supermarktverkoop) steeg het afgelopen jaar met 2,1% tot bijna €57 miljard.

Generatie-effect

Dat blijkt uit onderzoek van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). Het lijkt hier een generatie-ontwikkeling. Vooral jongeren tot 36 jaar hebben weinig trek in zelf koken. Circa 30% van hen at het afgelopen jaar één keer per week buiten de deur, tegen 10% van de vijftigplussers.

Ook de supermarkten, speciaalzaken en de foodservice-bedrijven profiteren van de groei van de buitenshuisconsumptie via het thuisbezorgen. De omzet in dit marktsegment nam afgelopen jaar met 18% toe tot €710 miljoen. Ook de bezorgmarkt vanuit de horeca groeide, met 11% tot €990 miljoen.

Routinematig boodschappen doen

Het FSIN verwacht dat het routinematig boodschappen doen en eten de komende jaren verder onder druk zal komen te staan. Deze markt is weliswaar met €28,1 miljard aan omzet erg groot, maar zal terrein prijsgeven aan online inkopen.

Voor horeca zijn de verwachtingen positief. In 2016 is het aantal restaurants met 5% gestegen, zo blijkt uit gegevens van Datlinq, dat cijfers bijhoudt over de Nederlandse horeca. In totaal telt Nederland 46.000 horecazaken, 1.000 meer dan een jaar eerder. Vooral etablissementen met een Nederlands-Franse keuken groeit: met 9% ten opzichte van 2015. In totaal zijn er nu 4.928 van deze restaurants; dit is nog altijd 1.000 minder dan in 2010. Ook het aantal restaurants met een buitenlandse keuken stijgt: met 3%.

Of registreer je om te kunnen reageren.