Home

Nieuws

Diesel dreigt weer duur te worden

De dieselprijs klimt in het kielzog van een steeds hogere olieprijs snel omhoog. Grote olie-exporterende landen hebben aangekondigd de productie terug te schroeven en blijkbaar gelooft de markt ze. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal het overschot aan olie de eerste helft van 2017 beginnen te verdwijnen.

De dieselprijs sloot bij inkoopcollectief Farmers4All 2016 af op 92,4 cent. Daarmee lag de prijs op het hoogste niveau sinds juli 2015. Aan het begin van 2016 lag de prijs nog dichtbij 70 cent. De dieselprijs volgde 2016 met enige vertraging de beweging van de olieprijs.

Kostenpost voor boeren en tuinders

Brandstof is voor boeren en tuinders een belangrijke kostenpost. Bij loonwerkers is het zelfs 10-15% van de kostprijs, zo blijkt uit gegevens van loonwerkersorganisatie Cumela.

De prijs van een vat Noordzeeolie raakte begin 2016 een bodem aan van $27 (€26) maar eindigde het jaar op $57 (€54,88). Dinsdag 2 januari, de eerste handelsdag sinds oud en nieuw, steeg de prijs richting $60 (€57,75). ABN Amro gaf in december aan een gemiddelde prijs van $55 (€52,94) te verwachten voor 2017 en het IEA rekende in december nog met $52 (€50). De handel vreest nu hogere prijzen.

Meer factoren van invloed op dieselprijs

De vraag is wat gebeurt wanneer, zoals verwacht, de Amerikaanse dollar in verhouding tot andere munten meer waard wordt. Olie wordt afgerekend in dollars en als een dure dollar de vraag afremt, kan dat de prijs van olie drukken.

De dieselprijs volgt de soms dramatische bewegingen van de olieprijs niet één op één. Accijnzen en belasting maken meer dan de helft uit van de huidige dieselprijs, en leggen dus een stevige bodem in de prijs. Maar voorlopig overheerst het sentiment dat het kartel van olie-exporterende landen OPEC productie mindert; een initiatief waar ook onder meer Rusland zich bij heeft aangesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.