Doorgaan naar artikel

‘Contact op hoog niveau over GMO-kwestie’

Telersvereniging Nautilus is volop in gesprek met het ministerie van EZ en RVO (uitvoerder van de GMO-regeling) over uitvoeringsproblemen.

Het meerjarig GMO-programma van Nautilus voor 2017-2020 is recent niet goedgekeurd door RVO. De GMO-bijdrage voor 2017 staat daarmee op de tocht, zo laat de organisatie weten. “We hopen eruit te komen in de komende zes weken, anders is de volgende stap voor ons een bezwaarschrift.”

Nautilus heeft de meerjarenaanvraag gebaseerd op de nieuwe GMO-regelgeving uit de nationale GMO-strategie die onder staatssecretaris Martijn van Dam is opgesteld. Andere verenigingen als Coforta en Van Nature vonden de regelgeving te onduidelijk en namen een pauzejaar. Nautilus zette de aanvraag door, maar loopt nu ook tegen de complexe aanvraagprocedure aan.

Politieke druk

Wel is er de nodige aandacht voor de problemen met GMO na politieke druk van de zijde van SGP, CDA en ChristenUnie. “Tot op het hoogste niveau van het ministerie wordt nu gesproken over GMO. EZ kijkt mee met RVO. Wat dat betreft kun je zeggen dat er wel zaken in beweging komen met politieke druk”, aldus een woordvoerder van Nautilus. De ervaringen van de vereniging worden meegenomen in een evaluatie van de invoering van de nieuwe GMO-regels.

Best of Four

Volgens Ad Klaassen, secretaris van koepel DPA voor afzetorganisaties, vindt inderdaad intensief overleg plaats met het ministerie. Hij kan niet zeggen wat de uitkomst is van andere GMO-aanvragen. Best of Four (BoF) laat weten dat de aanvraag voor 2017 is goedgekeurd. Het betrof geen meerjarenaanvraag. Die telersvereniging had ook ander goed nieuws te melden. RVO accepteerde een aantal aanpassingen bij BoF en trok een aanmaning voor de GMO-erkenning in. Daarmee is een schorsing van de erkenning voor GMO afgewend.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin