Home

Nieuws

'Laat regisseur stromen groente en fruit bundelen'

Er is een regisseur nodig die groente- en fruitstromen gaat bundelen tussen concurrerende Nederlandse partijen en verschillende teeltgebieden.

De onderlinge tuinbouwgebieden of Greenports moeten ontwikkeld worden tot een samenwerkend slim netwerk voor 'vers' (versnetwerk). Daarbij ondersteund door investeringen van de Haven van Rotterdam en Schiphol in een Cool Port en Perishable Centre.

Die cruciale logistieke vernieuwing wordt beschreven in de koersnotitie Greenports en de samenwerking met de Mainports, getiteld 'Naar een nieuw economisch ruimtelijk versnetwerk'. Het rapport gaat uit van een groei van de productiewaarde vruchtgroente van 8,0 miljard euro in 2016 tot 8,9 miljard euro in 2026 door nieuwe ontwikkelingen in teelt (meerlaagse teelt) en groei van de toegevoegde waarde. De doorvoer van groente en fruit wordt komende jaren alleen maar belangrijker.

Coalitie HOT

Het koersdocument is opgesteld mede onder begeleiding door FlorPartners, de partij achter Coalitie HOT, en bevat onderdelen van telersgesprekken uit HOT-mastersessies. Het rapport is vlak voor de zomer door het bestuur van Greenportsorganisatie goedgekeurd en van commentaar voorzien. Het plan lijkt daarmee een belangrijk onderdeel van de Coalitie HOT plannen waar telersverenigingen praten over samenwerking. Zo'n plan voor bundeling van groentestromen vraagt vergaande samenwerking tussen telersverenigingen en uitwisseling van product.

Greenports 3.0

De visie op de zogenaamde tuinbouwhotspots (Greenports 3.0) is de grote Greenports te verbinden met de satellietgebieden als Dinteloord en Terneuzen. De onderzoekers concluderen dat in satellietgebieden veelal dochterbedrijven actief zijn van bedrijven uit bijvoorbeeld het Westland/Oostland gebied. Toonaangevende bedrijven moeten meer vrijheid krijgen om efficiëntiewinst te boeken, is ook één van de conclusies van het rapport.

Of registreer je om te kunnen reageren.