Home

Nieuws

Greenpeace: Stop geen geld in kolenwarmte voor het Westland

Greenpeace doet in een brief aan de Zuid-Hollandse politiek nog een ultieme poging aansluiting te voorkomen van kolencentrales op de warmterotonde.

De Energieagenda staat woensdag op de agenda van de commisse Duurzame ontwikkeling van Zuid-Holland. Nu Rotterdam en Den Haag aangegeven hebben die warmte niet te wensen, zou de warmte van de kolencentrales op de Tweede Maasvlakte via een 20 kilometer lange buis naar het Westland vervoerd moeten worden, stelt Greenpeace. Ook in het Westland groeit de weerstand tegen die warmte, stelt Greenpeace in de brief.

Risicovol

Volgens de milieuorganisatie zou investeren in kolenwarmte risicovol zijn, omdat het onherroepelijk is dat kolencentrales gesloten worden. Het klimaatbeleid in Duitsland, Engeland, Frankrijk en België gaat ook die kant op. In Nederland is in een motie minister Henk Kamp opgedragen een uitfaseringsplan op te stellen voor het sluiten van kolencentrales. Dat wordt in november verwacht.

Via de energieagenda wordt 50 miljoen euro gestoken in de warmterotonde. Daartoe behoren ook lokale initiatieven rond aardwarmte. Op korte termijn wordt ook duidelijkheid verwacht over de plannen voor de grootste aardwarmteboring in Nederland, Trias Westland.

Of registreer je om te kunnen reageren.