Doorgaan naar artikel

Bayer en Monsanto fuseren; LTO bezorgd

Bayer en Monsanto hebben een fusieovereenkomst gesloten die ’s werelds grootste agrochemische concern creëert. Bayer is de 2de grootste speler wereldwijd op het gebied van gewasbescherming en Monsanto is leidend met zaden. Joris Baecke van LTO-werkgroep Plantgezondheid hoopt dat de deal wordt geblokkeerd.

Monsanto wees Bayer tweemaal af maar ging bij een bod van $66 miljard toch overstag. Bayer betaalt Monsanto’s aandeelhouders een premie van 44% op de slotkoers van 9 mei, een dag voordat het eerste officiële bod werd gedaan. De bedrijven waren vorig jaar samen goed voor €23 miljard omzet met pesticiden en zaden.

Het fusiebedrijf wordt zo de nummer 1 in zijn markt en krijgt zowat een derde van de wereldwijde markt in handen. De aandeelhouders en mededingingsautoriteiten moeten nog akkoord gaan.

De bedrijven spreken in een verklaring van ‘heel complementaire’ bedrijven. Monsanto is nummer 1 met transgene gewassen, met name mais en soja, en de populaire herbicide Roundup en Bayer is na Syngenta wereldwijd het grootst met bestrijdingsmiddelen en heeft daarnaast een breed zadenplatform. Monsanto is ook verder dan Bayer met programma’s die boeren moeten helpen op het juiste moment te zaaien, spuiten, oogsten etc.

LTO bezorgd

LTO-bestuurder Baecke vindt de deal geen goed idee. “Ik heb niets tegen de betrokken bedrijven, maar de fusie staat niet op zichzelf. ChemChina nam eerder Syngenta over en DuPont en Dow willen ook samen gaan. Zo wordt de concurrentie bij toeleveranciers van boeren en tuinders steeds minder en heeft negatieve gevolgen voor de prijzen en innovatie. Waarom investeren in nieuwe producten of scherp zijn in de prijs als de afnemer toch nauwelijks keuze heeft?

Mededingingsautoriteiten moeten scherp zijn. Het zijn geen consumentenmerken en het is onwenselijk als een onzichtbare hand bepaalt wat boeren telen en consumenten eten.”

De Zeeuwse akkerbouwer vindt ook de combinatie van zaden en gewasbescherming gevaarlijk. Monsanto ontwikkelde in het verleden zaden die bestand zijn tegen zijn herbicide Roundup. “Dat is niet het soort innovatie waar boer of maatschappij behoefte aan heeft.”

‘Ongekend groot onderzoeksplatform’

Bayer heeft contractueel afgesproken Monsanto $2 miljard te betalen als mededingingsautoriteiten de deal afkeuren. De bedrijven zelf zeggen natuurlijk geen obstakels te zien. Het onderzoek- en ontwikkelingsplatform wordt volgens hen ongekend groot waardoor juist meer nieuwe en zeer nuttige producten kunnen worden ontwikkeld.

Ze zeggen dat de wereldbevolking tot 2050 met 3 miljard toeneemt en ervan overtuigd te zijn dat expertise op het gebied van zaden, planteigenschappen en gewasbescherming cruciaal zal zijn deze extra monden te voeden.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van Monsanto via Boerderij Op Maat

Share this

Afbeelding
Jan Cees Bron

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin