Home

Nieuws

Frankrijk wil stoppen met TTIP-onderhandeling

Frankrijk wil dat de EU ophoudt met onderhandelen over een vrijhandelsakkoord met de VS.

Dit heeft de staatssecretaris van Handel, Matthias Fekl, dinsdag voor de radiozender RMC gezegd. Fekl zei dat Parijs in september de Europese Commissie zal verzoeken de onderhandelingen over het zogenoemde TTIP-verdrag te stoppen omdat er volgens hem in Frankrijk geen politieke steun meer voor is. Fekl vindt ook dat de onderhandelingen niet eerlijk verlopen door de houding van de VS. Washington geeft "helemaal niets toe of slechts wat kruimeltjes''. Europa en de VS moeten stoppen met TTIP 'en aan een nieuwe start gaan werken die op een goede basis rust''.

Het verdrag, voluit Transatlantic Trade and Investment Partnership, moet volgens de Europese Commissie voor het eind van dit jaar rond zijn. Het zou dan de oogst van 3 jaren van onderhandelingen worden. Maar in het weekeinde opperde de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel dat het TTIP-project feitelijk al is mislukt.

Naïeve uitspraak

De opmerking heeft tot irritatie geleid bij de Amerikaanse onderhandelaar Michael Froman. Het Duitse blad Der Spiegel berichtte dinsdag dat Fromans woordvoerder heeft beklemtoond dat er in de onderhandelingen voortdurend vooruitgang wordt geboekt. Gabriels uitspraak is naïef volgens de Amerikaanse woordvoerder. En het is natuurlijk altijd bij handelsgesprekken zo dat er geen overeenkomst is als niet eerst alles is afgesproken, aldus de Amerikaanse woordvoerder. Maar daar wordt wel degelijk "gestaag vooruitgang bij geboekt."

VS moet concessies doen

De Europese Commissie weersprak maandag de uitspraken van de Gabriel met de mededeling dat de onderhandelingen doorgaan met de bedoeling ze dit jaar af te sluiten. De Nederlandse minister van Buitenlandse Handel, Lilianne Ploumen, reageerde maandag somber over de voortgang. Volgens haar ligt de bal bij de VS om met concessies te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.