Home

Nieuws

Voor 315 miljoen euro opgekocht na Russische boycot

Sinds het begin van het Russische embargo is 12 miljoen ton groente en fruit uit de markt genomen door de Europese Unie.

Daarvoor is circa 315 miljoen euro EU-steun ingezet. Dat stelde een vertegenwoordiger van de Europese Commissie eerder deze maan tijdens het beheerscomité groente en fruit voor EU-lidstaten.

De appelmarkt blijkt de EU-steun nog altijd nodig te hebben. Afgelopen maand (juni) werd voornamelijk steun gevraagd door Polen en Estland, maar ook door België en Spanje. Die landen zijn de grootste gebruikers van de laatste opkoopronde. Nederlandse partijen maken minder gebruik van de regeling.

Voor appelen is de situatie minder rooskleurig dan voor perziken en nectarines, stelt de Europese Commissie op basis van eigen cijfers. In totaal is 200.000 ton meer voorraad dan het vijfjarig gemiddelde en 8% meer dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.