Home

Nieuws

'Conflicttomaten allemaal labelen'

Consumenten zijn kritischer op product uit bezet gebied, maar de VVD wil voorkomen dat eventuele labelingsregels alleen voor de West Bank gaan gelden.

Als zulke regels door het bedrijfsleven worden ingevoerd, zou dat bijvoorbeeld ook voor product uit de Westelijke Sahara moeten gelden, stelt Tweede Kamerlid Han ten Broeke. Ten Broeke is indiener van een motie om het labelen van product uit bezet gebied te stimuleren. Alleen als dat om volgens internationaal recht bezet gebied is. Voor die motie is onvoldoende steun, maar Ten Broeke wijst op de tegenstrijdigheden tussen tomaten uit de West Bank en Westelijke Sahara, nu de aandacht zich lijkt te richten op Israël en West Bank. "Tomaten uit de Westelijke Sahara en uit de West Bank zou je allebei conflicttomaten kunnen noemen. Die uit de Westelijke Sahara mogen zich echter verbergen. Die worden niet geëtiketteerd, die worden niet gelabeld. Die uit de West Bank moeten wel worden gelabeld. De Israëlische regering werkt daar ook aan mee. Importeurs zouden het ook zelf kunnen doen. De verantwoordelijkheid voor juiste consumentenvoorlichting is niet direct een regeringsverantwoordelijkheid, maar ligt eigenlijk bij het bedrijfsleven zelf."

Of registreer je om te kunnen reageren.