Home

Nieuws

Belgische schade groenteteelt mogelijk wel in rampenregeling

In verscheidene Vlaamse gemeenten komt het noodweer sinds 27 mei in aanmerking om als algemene ramp erkend te worden.

Telers kunnen bij uiteindelijke goedkeuring door de regering een schadevergoeding ontvangen uit een overheidsfonds. De Boerenbond laat weten telers en gemeenten te ondersteunen in het verzamelen van schadebewijs in de aanvraagprocedure.

Het is geen zeldzaamheid dat de overheid regenschade als ramp betitelt voor de landbouw. De overvloedige regenval van 27, 28 en 29 juli 2014 in de provincies Limburg, Oost- en West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant is als een algemene ramp erkend in een reeks gemeenten. Ook de regenval op 29 en 30 augustus 2015 is erkend.

Voor de erkenning van een landbouwramp moet voldaan zijn een aantal voorwaarden zoals een totaal schadebedrag van meer dan 1,24 miljoen euro en een frequentie van maximaal 1 keer op 20 jaar. Het Vlaams Rampenfonds verzamelt alle wetenschappelijke en financiële informatie die nodig is om een dossier samen te stellen. Uiteindelijk beslist de Vlaamse regering hierover.

Hagelschade komt niet in aanmerking voor vergoedingen uit het landbouwrampenfonds omdat hagel verzekerbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.