Home

Nieuws laatste update:18 jul 2016

Bayer verhoogt bod op Monsanto

Bayer heeft zijn bod op Monsanto verhoogd van $122 naar $125 per aandeel. Bayer betaalt als de deal doorgaat $54,7 miljard (€49,1 miljard) voor de aandelen.

Het bod volgt vlak op berichten dat Monsanto in de markt zou zijn voor de landbouwactiviteiten van BASF. Het Amerikaanse Monsanto wil nog niet reageren op het nieuwe bod van Bayer.

Als de ondernemingen samengaan, is sprake van een monsterverbond in de agrochemie. Monsanto is de grootste producent van zaden ter wereld en maakt in de gewasbescherming onder meer de populaire herbicide Roundup. Bayer is wereldwijd na Syngenta de grootste producent van pesticiden en ook groot met zaden.

Boeren bezorgd over toenemende macht leveranciers

De boerenlobby in zowel de VS en Europa hebben eerder hun zorg geuit over de toenemende macht van toeleveranciers. In de agrochemie is sprake van een ware consolidatieslag. Dow en DuPont willen samengaan, en Syngenta lijkt in handen te komen van een Chinese chemiereus. Steeds minder spelers bepalen de prijs en het assortiment.

Inclusief het overnemen van de schuld vertegenwoordigt de deal een waarde van ongeveer $64 miljard (€57,5 miljard). Ter vergelijking: als mededingingsautoriteiten akkoord gaan, neemt het Chinese ChemChina voor $43 miljard Syngenta over. Monsanto wordt hoger gewaardeerd omdat marges op zaden doorgaans hoger liggen dan de marges op pesticiden.

In de agrochemie is sprake van een ware consolidatieslag.

Bij Monsanto over 2015 meer omzet en winst dan Syngenta

Vorig jaar boekte Monsanto circa $1,6 miljard meer omzet en $1 miljard winst dan Syngenta en waren haar bezittingen $3 miljard meer waard. Monsanto is bovendien leidend in de ontwikkeling en het vermarkten van genetisch gemodificeerde gewassen, zoals mais die zelf een insecticide aanmaakt of soja die Roundup kan weerstaan.

Bayer's beloften

Bayer heeft het nieuwe bod verfraaid met concrete beloftes over de financiering van de deal. De hele overnamesom zal in cash worden voldaan, aldus de Duitsers. Bayer financiert de overname door een lening af te sluiten bij een serie partijen. BoFa Merrill Lynch, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC en JP Morgan stellen zich garant voor de lening.

Mededingingsautoriteiten

Bayer biedt Monsanto ook een schadeloosstelling aan als de overname toch wordt afgekeurd door mededingingsautoriteiten of een Amerikaanse commissie die buitenlandse investeringen toetst aan Amerika’s strategische belangen. Of Monsanto enthousiast wordt, valt te betwijfelen. Het bedrijf probeerde eerder Syngenta te kopen en heeft nu interesse in BASF.

Een deal met BASF lijkt minder snel op mededingingszorgen te stuiten. BASF maakt geen zaden en biedt Monsanto wel een sterk gewasbeschermingsprogramma – nu de zwakte van het Amerikaanse bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.