Home

Nieuws laatste update:21 jun 2016

Veerman wil meer prijstransparantie

Prijstransparantie, termijnhandel en leveren op contract. Dat zijn volgens Cees Veerman mogelijkheden om de financiële positie van boeren en tuinders structureel te verbeteren.

Veerman werd eerder dit jaar benoemd als voorzitter van de Europese werkgroep Agrarische Markten. "Aan de ontwikkeling van vraag en aanbod op de lange termijn, daar kun je niet zoveel aan doen. Maar de grote schommelingen uit middelen zou al een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van het probleem."

Transparantie op de markt kan helpen, zegt hij in een interview met Boerderij. "Er is heel veel behoefte aan korte termijn marktinformatie die betrouwbaar en toegankelijk is." Hij verwijst naar Amerika, waar een systeem wordt gehanteerd waarbij online realtime prijsinformatie over alle typen vlees verplicht openbaar wordt gemaakt. "Daar is heel veel concurrentie, maar ook heel veel transparantie. Dit is niet voor iedereen dé oplossing. Maar het geeft wel betere marktinformatie dan boeren in veel landen nu hebben."

Verduidelijking regelgeving termijnmarkten en contracten

De werkgroep stort zich daarnaast op verduidelijking van de Europese regelgeving voor termijnmarkten en contracten. "We kijken of we via regelgeving uit Brussel dit instrument kunnen versterken om hiermee een deel van het risico van de boer te beperken. Met name in de nieuwe lidstaten zijn contracten nog weinig ontwikkeld."

Tot slot noemt hij versterking van de financiële positie van boeren, door leningen en aanpassing van de mededingingswetgeving. Veerman benadrukt dat er geen weg terug is als het gaat om meer marktgerichtheid en afname van publieke bijdrage aan landbouw. "Europa staat voor hele grote problemen in de komende jaren. We verouderen, hebben een grote toestroom van vluchtelingen en de groeiverwachtingen van de economie zijn extreem somber. Het is niet realistisch om te denken dat er grote sommen naar de landbouw blijven gaan. Er blijft wel steun, maar die zal veel minder worden."

Cees Veerman is voorzitter van een Europese Taskforce voor agrarische markten, die onderzoekt hoe de inkomenspositie van de boer kan verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.