Home

Nieuws

Van Dam: Geen sprake van natuurramp

De overvloedige regen en hagel in Limburg en Zuidoost-Brabant is geen natuurramp. Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam vandaag na afloop van zijn bezoek aan de regio. Hij ziet geen aanleiding om de Wet Tegemoetkoming Schades van toepassing te verklaren. Wel wil hij borg staan voor overbruggingskredieten

Staatssecretaris Martijn van Dam ziet geen mogelijkheid om de boeren en tuinders in het Zuidoosten, die kampen met water- en hagelschade financieel tegemoet te komen. Dat zei hij na afloop van een bezoek woensdag aan enkele getroffen boeren en tuinders.

Van Dam: "Het is vreselijk wat de deze boeren en tuinders is overkomen. Maar zij kunnen zich verzekeren tegen dit soort schade en dus zie ik geen reden om de Wet Tegemoetkoming Schade (WTS) in te stellen. Dan moet er meer aan de hand zijn, zoals een dijkdoorbraak."

De staatssecretaris wil vooral hulp bieden op de achtergrond. Hij gaat allereerst met de banken in overleg hoe zij de getroffen boeren en tuinders kunnen helpen. Hij wil de banken helpen door borg te staan voor kredieten.

Regeling voor medewerkers

Verder wil hij met het ministerie van Sociale Zaken in overleg hoe medewerkers van de getroffen bedrijven het best kunnen worden opgevangen. Van Dam: "Ik wil verder in overleg met de sector, ketenpartijen en lokale overheden hoe de getroffen ondernemers weer zo snel mogelijk in bedrijf kunnen komen door slim gebruik te maken van bestaande regelingen."

LTO, provincie en gemeente: wel ramp

De beoordeling van Van Dam staat lijnrecht tegenover die van LTO Nederland, de provincies Noord-Brabant en Limburg en betrokken gemeenten. Zij willen dat Van Dam de neerslag wel erkent als natuurramp. Zij werken gezamenlijk aan een schadedossier met als doel het Rijk te overreden de WTS wel in te zetten.

Dan kunnen de getroffen een beroep doen op gereserveerde gelden. Leon Faassen, voorzitter van de LLTB: "We gaan de politieke druk opvoeren in Den Haag met als doel de Tweede Kamer achter ons te krijgen." De provincie Noord-Brabant laat weten al in overleg te zijn hierover met het Rijk. 
Van Dam wijst op de beschikbaarheid van de brede weersverzekering. "We subsidiëren al tweederde van het premiebedrag. Dit jaar staat een evaluatie van de bruikbaarheid van de verzekering voor boeren gepland."

Of registreer je om te kunnen reageren.