Home

Nieuws

Nieuwe steunmaatregelen groente en fruit in juli

De landbouwministers van de Europese Unie willen dat er extra geld komt voor de herstructurering van de zuivel-, varkens- en groente- en fruitsectoren. De ministers hebben Europees landbouwcommissaris Phil Hogan maandag de opdracht meegegeven, daarvoor in juli voorstellen op tafel te leggen.

Voorzitter Martijn van Dam van de landbouwraad zei maandag na afloop van de eerste vergaderdag in Luxemburg dat hij verwacht dat het nieuwe steunpakket in juli op tafel ligt en kan worden afgehamerd.

Teleurstelling

Hoe groot het bedrag is dat voor de herstructureringsmaatregelen op tafel moet komen is nog onbekend. De landbouwministers willen het liefst dat de crisisreserve er niet voor wordt aangewend, maar als het niet anders kan is dat voor een deel van de lidstaten wel acceptabel. Inzet van de crisisreserve betekent dat op de directe betalingen wordt gekort. Volgens staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) is de landbouwminister teleurgesteld over het geringe effect van de maatregelen die in september vorig jaar en maart dit jaar zijn getroffen. "Het belangrijkst is dat er een extra pakket op tafel komt. Europees Commissaris Hogan moet zien hoe hij het geld daarvoor beschikbaar krijgt", aldus Van Dam.

Nationale steun

Bij het pakket aan maatregelen wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om de nationale steun per boer te verhogen tot een maximaal bedrag van €30.000. Daarmee kunnen lidstaten structurele hervormingen ondersteunen.

De steun is ook bedoeld om het overaanbod op de zuivel- en varkensmarkten te verminderen en om lidstaten de mogelijkheid te geven de steun te richten op specifieke sectoren met specifieke voorwaarden.

Van Dam heeft tijdens de landbouwraad gemeld dat hij er niet in geslaagd is overeenstemming te bereiken met het Europees Parlement over nieuwe regels voor de biologische landbouw. Hij hoopt dat de Slowaakse minister van landbouw de besprekingen het komend halfjaar kan afronden.

Of registreer je om te kunnen reageren.