Home

Nieuws

Grote verschillen groente- en fruitprijzen Europa

De winkelprijzen voor groente en fruit in verschillende EU-landen lopen ver uiteen. Die prijzen verschillen sterker dan andere voedingsproducten, blijkt uit een overzicht van Eurostat.

Waar Nederland een indexwaarde van 104 heeft voor groente- en fruitprijzen (vers èn bewerkt), scoort Polen 62 punten en Zwitserland haalde 172 punten. Het goedkoopste land is Macedonië waar een index genoteerd werd van 48 punten, Roemenië 49 punten.

Nederland en zijn buurlanden registreerden ook ongelijke prijzen. Waar Nederland een prijsindex van 104 scoorde, kwam België tot 99 punten en Duitsland tot 111 punten. Duitse groente en fruit zijn dus duurder dan Nederlandse en Belgische, blijkt uit dit overzicht. Frankrijk en Engeland kwamen met 116 ook duidelijk hoger uit dan België en Nederland in West-Europa.

Traditioneel zijn in Scandinavië de groente- en fruitprijzen hoger dan gemiddeld in de EU. Finland (127 punten), Zweden (137 punten), Denemarken (133 punten) en Noorwegen (150 punten) haalden het niet bij de Zwitsers (172 punten).

Of registreer je om te kunnen reageren.